4 ting du skal vide om shampoo og balsam

4 ting du skal vide om shampoo og balsam

Shampoo og balsam hænger unægtelig sammen og hvad den ene ikke er så god til er den anden genial til!

Rigtigt mange overbruger desværre både deres shampoo og balsam, hvilket slet ikke er nødvendigt, da der faktisk skal meget lidt til for at opnå det mest optimale og bedste resultat. Desuden kan overforbrug give den modsatte effekt og derimod give fedtet og genstridigt hår og mindske hårets naturlige volume.

Hårets cyklus

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvor meget hår vi er født med, hvor tyndt eller tykt det er, hvad farve det har og hvor mange naturlige pigmenterne det har. Hår består af 90% keratin og 10% vand og sidder fast i levende hårsække i hovedbunden. Når håret vokser ud er det egentlig døde hårceller, som vokser via den levende hårsæk.

Hår vokser har ikke konstant vækst, men veksler i perioder mellem at vokse meget og vokse lidt. Der kan være mange virkende faktorer på dette – alt fra klima dvs. varme og kulde, hormonelle forandringer, vitamin stabilitet etc. Hår vokser gennemsnitligt 1 cm om måneden og 12 om året. Dette er et gennemsnit som sagt, så nogle vil afvige mere eller mindre fra dette.

De fleste kan bedst lide et nyvasket og velduftende hår, hvilket kan føre til over vaskning af håret og det kan blive til en ond cirkel. Håret ender oftes ud med, at blive fedtet da hovedbunden producerer talg, der fungere som hårbundens beskyttelse. Ved at vaske håret for ofte og bruge for meget produkt kan man i værste fald udvaske dette og efterlade hovedbunden skrøbelig og samtidig sætte en overproduktion af talg i gang, som giver fedtet hår.

Shampooens formål

Formål med en shampoo er først og fremmest, at vaske håret rent i gang og fjerne skidt, snavs og støvpartikler. Ingredienser der har ”Sodium” foran sig er det, der reelt set vasker håret rent igen og det effektive en shampoo.

Ingredienser som proteiner, vitaminer og olier er alt sammen med til, at give håret glans og gøre håret føles blødt når det er vasket.

Ingredienserne kan ikke reparer eventuelle skader dit hår har fået, men det kan ”skjule” dem og efterlade håret sundt og se på og mere medgørligt.

Brug ikke mere end en ært shampoo og to, hvis dit hår er langt. Tilsæt i stedet vand, ikke meget, men nok til at shampooen kan skummes op. Dette giver det bedste resultat og ødelægger ikke hårbundens naturlige barriere.

7445084_l

Balsamens formål

En balsam fås typisk i samme mærke som ens hårshampoo. Typisk fordi ingredienserne går igen og dermed arbejder sammen. Man kan sagtens bruger en anden balsam end den der passer til ens shampoo, eksempelvis en der giver mere fyldt til håret og er mere plejende.

En balsam vasker på ingen måde håret rent. Den er med til, at lukke hårstråene igen da de bliver åbnet når shampooen og dens skummende ingredienser kommer i håret. Derfor er det en ret vigtigt ting, at huske og bruge sin balsam så hårstråene ikke står åben når håret skal tørres og friseres. Håret uden balsam er mere skrøbelig ved disse ting og kan nemme knække og tage skade.

Brug også her kun en lille ært eller kun lige nok til, at dække hele håret. Man må gerne komme sin balsam i hovedbunden, men fokuserer mere på spidserne, da det er dem der er åbne, mest skrøbelige og mest udsatte.

En balsam kan påføres i håret og vaskes ud igen med det samme ligesom shampooen, men kan også med fordel lades blive i, i et par minutter for bedre virkning.

Forskellen ridset op

  • En shampoo minder meget om sæbe og har til formål, at gøre rent. Fjerne skidt, snavs, partikler af støv og stylingsprodukter.
  • Shampooer typisk blødere så sebum i håret og håretshovedbund beskyttes og der ikke dannes overproduktion af talg. Den beskytter dermed også hårets struktur.
  • Balsam/conditioner består af fugtighedscreme, der hjælper til at gøre håret mere blødt og mere overskueligt. Håret bliver nemmere, at have med at gøre.
  • Balsam/conditioner indeholder også proteiner, som styrker de enkelte hårstrå og lukker dem igen så de er mindre skrøbelige.
  • Ph-balancen er også forskellige i de to. De er begge meget sure, men ph-værdien er sure i conditioneren, da den skal fremme udviklingen af aminosyre så håret kan blive så sundt at se på som muligt.
  • Derudover er der forskel på anvendelsen, som nævnt ovenover.

Gå derudover altid efter en shampoo og balsam, der passer din hårtype og med de ingredienser dit hår behøver. De behøver ikke følges ad, men det er mest anbefales værdigt altid at bruge begge dele når håret skal vaskes.

redaktor
redaktor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *